• Redaksjon

Flått er en vår, sommer og høstplage!Nå er våren her, sola skinner og med det kommer også flåtten snikende! Det finnes ulike typer flåttmiddel på markedet. Din veterinær veileder deg gjerne slik at du kan finne den typen som passer best for deg og ditt dyr. Husk at for å få utskrevet reseptpliktig legemidler er det krav om årlig helsesjekk


Normalt pågår flåttperioden i Norge mellom mars og slutten av oktober, men helt Sør i Norge opplever dem å finne flått i desember/januar. Dette varierer fra landsdel til landsdel. Flåtten er aktiv når det er fem-syv plussgrader eller mer. Det betyr at flåtten er aktiv store deler av året i noen deler av landet. Flåtten er et lite edderkoppdyr. Den trives best på skyggefulle og fuktige steder, gjerne i løvskog. Flåtten går igjennom fire ulike stadier i utviklingen sin – fra egg, til larve, til nymfe og deretter til voksen flått. På de tre sistnevnte stadiene trenger flåtten å suge blod for og utvikle seg. Når flåtten er aktiv, sitter den ute i naturen, kanskje på en busk 10-20 cm fra bakken og venter på at et passende dyr eller mennesker skal passere. Ofte er byttet en mus eller annen smågnager, men flåtten kan også feste seg på hunder og katter.

Flåtten sitter i 3 -11 dager for å suge blod, og kan øke vekten sin hundre ganger. På visse hunder og katter er det vanskeligere å oppdage flått – for eksempel hos langhårete katter eller dyr som ikke er så glad i å bli klappet eller undersøkt for lenge. Når du oppdager en flått, må du ta den bort med en gang. Jo fortere, desto bedre. Da minskes risikoen for at dyret ditt blir smittet av sykdom.
Undersøk katten eller hunden din regelmessig!

Flått kan sette seg hvor som helst på dyret. De liker å sitte fremme ved ansiktet, bak ørene, på halsen eller ved armhulene. Der dyret ikke kommer til selv sitter de selvfølgelig lengre.

Slik tar du vekk flått!

Bruk helst en flåttfjerner. En del vil heller bruke fingrene, og andre pinsett. Med pinsett er det en risiko for å knuse flåtten hvis man er uforsiktig. Ta tak i flåtten helt nært huden, og dra rett ut. Det er best å få med alle delene av flåtten, men dersom hodet eller munndelene blir sittende igjen, er det ikke farlig. Restene fjernes da av seg selv etter noen døgn. Flåttbittet kan gi en liten betennelse, vask da med klorhexidin fra apoteket.


Tips: Bruk en kles rulle og” rull” over hunden etter at du har vært på plasser med mye flått. Flåtten klistrer seg da fast i tapen. Men sjekk nøye etter flått som har festet seg.

Flåttmiddel

Det finnes ulike former for flåttmidler for dyr, både dråper, halsbånd og tabletter.

Få veterinæren til å skrive ut en resept som passer best til ditt dyr. Flåttmiddel for katt skal utelukkende brukes på katt, aldri bruk flåttmiddel for hunder til din katt. Katten kan bli syk og i verste fall få kramper og dø. For alle dyr er det viktig å tenke igjennom hvilke bivirkninger som kan forekomme. Dyret kan for eksempel slikke i seg flåttmidler satt i pelsen hvis man har satt det for langt bak på kroppen, eller fra andre dyr som nylig er behandlet, og få i seg giften. Hvis hunden eller katten din blir syk, dusj og sjamponer pelsen og skyll nøye. Blir dyret dårligere, kontakt veterinær. Flåtthalsbånd kan også ha bivirkninger.8 views0 comments

Recent Posts

See All