• Redaksjon

Trygg og fin påske for ditt kjæledyr!

Nå er påsken rett rundt hjørnet, og vi håper du får ett lite avbrekk fra hverdagen, enten det er fra arbeidsplass eller hjemmekontor. Med restriksjoner på tvers av landet får vi i år igjen en påske som kanskje blir annerledes enn det vi er vant med, men vi ønsker deg en fin ferie på tross av detteForgiftninger i påsken kan dessverre være ganske vanlig. Påskeferien er i gang for mange og solen titter frem. Gradestokken kryper oppover og risikoen for forgiftninger av våre kjæledyr stiger.


Godteskåler fulle av fristelser, blomster og påskepynt. Påsken kan by på noen farer for dyrene våre, her nevner vi noen hensyn du bør ta for at det blir en skadefri og fin påske.
Vi starter hjemme med stor vårrengjøring. Vi skal reparere og polere bilen, vi vasker huset, planter og luker i hagen, gjødsle plen og planter, gjemmer påskeegg for barna og sette friske påskeliljer i vaser for å pynte. Alle disse aktivitetene kan føre til at våre kjæledyr fristes til å smake på ting de ikke bør smake på.

Vi kan selv være årsaken til at kjæledyrene blir forgiftet.Vanlige forgiftninger i påsken: • Påskeliljer

 • Alle liljer inneholder flere stoffer som er giftige for hunder og katter. Giftstoffene finnes i hele planten, men med størst konsentrasjon i blomsterløken. Vi ser derfor at hunder kan få symptomer på forgiftning når de graver opp blomsterløkene i hagen og tygger på dem. Dyrene kan få symptomer som oppkast, diaré, magesmerter, sikling, nedsatt matlyst og svakhet.


Påskeliljer inneholder flere stoffer som er giftige for hunder og katter. Hele planten inneholder disse giftstoffene, men konsentrasjonen er størst i blomsterløken.

Påskeliljer inneholder flere stoffer som er giftige for hunder og katter. Hele planten inneholder disse giftstoffene, men konsentrasjonen er størst i blomsterløken.


 • Pass på maten - sjokolade

 • Hold skåler med sjokolade, druer og nøtter utenfor snutehøyde for hunden. Sjokolade inneholder teobromin, hvor selv små doser kan være dødelig for hunden. Større mengder av druer og rosiner kan gi nyresvikt, mens nøtter kan gi allergisk reaksjon – i verste fall forgiftning. Husk også at du ikke skal gi hunden for mye fet eller salt kjøtt. Det kan føre til betennelse i bukspyttkjertelen og/eller forgiftning. Kjøtt med ben kan også være problematisk da disse kan sette seg fast i tarmen og gjøre skade. I noen tilfeller må man fjerne ben som stopper opp i fordøyelsessystemet kirurgisk.

 • Sjokolade har et stoff som heter teobromin, dette er giftig for hunder. Det er individuelt hvor mye en hund tåler, det avhenger både av størrelse på hunden og hvilken type sjokolade den har fått i seg. Vanlige symptomer på sjokoladeforgiftning er: oppkast, magesmerter, diaré, uro, hjertebank, kramper og tørste. Sjokolade er også giftig og farlig for katter
 • Kjøleveske

 • I kjølevesken finnes det et stoff som heter glykol eller etylenglykol. Glykol smaker søtt og er dessverre noe som husdyrene gjerne slikker i seg. Det skal ikke mye til for at en dose kan være direkte dødelig. Symptomer er ofte kvalme, trøtthet, oppkast, kramper og senere nyresvikt og død dersom dyret ikke kommer raskt nok til behandling. Har du mistanke om at ditt dyr har fått i seg kjøleveske eller noe som inneholder glykol, da anbefaler vi at du tar direkte kontakt med veterinær • Rottegift

 • Rottegift gir indre blødninger da stoffene hemmer blodets evne til å koagulere. Symptomer kan være neseblod, blodig oppkast, blodig diaré og blekt tannkjøtt. Ulike plantegjødsler, rengjøringsmidler og lignende kan også gi symptomer på forgiftning hos hund og katt. • Xylitol

 • Xylitol finnes i mange forskjellige produkter og er blant annet vanlig å bruke i sukkerfri tyggegummi og brus. Dersom du har mistanke om at hunden din har fått i seg xylitol, er det viktig å kontakte veterinær raskt da den ellers kan få livstruende forstyrrelser i blodsukkeret. Selv små mengder xylitol kan forgifte en hund.


 • Hoggorm

 • For dere som bor i Sør, så er hoggormen kommet ut - Les mer herOm din hund viser noen av symptomene som beskrevet over, eller har du mistanke om at hunden eller katten har fått i seg noe giftig, må du kontakte veterinæren omgående. Det er viktig at dyret kommer raskt til behandling for giftstoffene kan gjøre stor skade i kroppen.


Men husk at påsken skal nytes med familien, venner og de firbeinte vennene våre!

Skulle uhellet være ute, er det som oftest veterinærer i hele landet på jobb og klare til å hjelpe deg og ditt dyr.

Det kan være lurt å lagre telefon nummeret til vakthavende veterinær i ditt distrikt.


God påske fra oss i Dyr 4640.

Recent Posts

See All

Hund

Katt