• Redaksjon

Vepsestikk hos hund og katt


De fleste hunder og katter klarer et vepsestikk fint.

Noen ganger kommer det en liten hevelse etter vepsestikket og hunden eller katten kan bli litt øm på stikkstedet. I enkelte tilfeller kan hunden eller katten få en allergisk reaksjon akkurat som mennesker og hvis den blir alvorlig kan det hende man må oppsøke veterinær. Hunder og katter er ofte nysgjerrige og vil gjerne jage eller lukte på insekter og risikerer derfor å bli stukket. Et enkelt stikk på kroppen gir vanligvis symptomer som hevelse, smerte, rødhet og kløe.


Hva skal du gjøre hvis hunden eller katten blir stukket av veps? De fleste stikk behøver ingen behandling, men hvis man ser at brodden sitter igjen kan man forsøke å ta den bort. Tenk på at mer gift kan sprutes inn i huden hvis man klemmer på brodden, så det kan være bedre å forsøke å skrape den forsiktig bort med noe som ikke er spisst, som for eksempel et kredittkort.


Lurt å rengjør stikket og kjøl ned ved behov! Rengjør stikkområdet med noe bakteriehemmende som for eksempel klorhexidin løsning eller pyrisept. Hvis dyret har vondt kan man forsøke å kjøle ned stikkområdet med en isbit med en ren og fuktig klut utenpå og holde det mot området i ca 10 minutter. Sørg for at du hindrer dyret i å slikke på området. Hvis hunden eller katten blir stukket i ansiktet, nesen, munnen eller halsen er det en mulighet for at de kan hovne opp og få vanskelig for å puste, spise og svelge. Viktig å følge nøye med og ved behov kontakt din veterinær!Vepsestikk eller huggormbitt? Hvis man ikke har sett når hunden eller katten har blitt stukket, kan hevelsen fra et vepsestikk noen ganger være vanskelig å skille fra et huggormbitt. Det er derfor viktig å kontakte en veterinær med en gang hvis man er usikker på om det er vepsestikk eller huggormbitt. Noen dyr kan utvikle allergisk sjokk etter vepsestikk akkurat som mennesker. Selv dyr som ikke er allergiske kan få en kraftig reaksjon om de blir stukket mange ganger over hele kroppen. Kontakt veterinær med en gang hvis dyret blir kraftig påvirket, trøtt, får vanskelig for å puste, kaster opp, får vanskelig for å gå eller blir veldig hoven over hele kroppen.


Kontakt veterinær Det er flere veterinærer som tilbyr video konsultasjon, så kan være lurt å ta kontakt der om du er usikker. Da kan du vise hevelsen og almen tilstanden på ditt dyr og få hjelp raskt.

23 views0 comments

Recent Posts

See All